Istotnym składnikiem większości kosmetyków zarówno tych dla dzieci, jak i dla dorosłych są składniki pochodzenia naturalnego ze względu na ich bogactwo substancji odżywczych. Oleje mają dwukierunkowe pozytywne działanie: z jednej strony nawilżają i odżywiają skórę od naskórka aż do jej wnętrza, a z drugiej strony ze względu na hydrofobową naturę ( nie łączą się z wodą) tworzą na powierzchni skóry ochronny film, dzięki czemu w pośredni sposób ograniczają odparowanie wody ze skóry oraz zabezpieczają skórę przed czynnikami zewnętrznymi.  Nazwy olejów w kosmetyku  podawane są wg INCI (czyli standardu i reguł nazewnictwa związków w produktach), tzn. w przypadku produktów pochodzenia roślinnego – pochodzi ona od łacińskich nazw surowca. Ponieważ wielu konsumentom te nazwy niewiele mówią, a warto wiedzieć, który ze składników kosmetyku jest wartościowym olejem, poniżej zebrałam informację na temat nazw najpopularniejszych olejów występujących w recepturach kosmetycznych:

  • NAZWA ŁACIŃSKA (INCI)
  • Ribes Nigrum (Blackcurrant) Fruit Oil
  • Persea Gratissima (Avocado) Oil
  • Ricinus Communis (Castor) Seed Oil
  • Zea Mays (Corn) Oil
  • Oenothera Biennis (Evening Primrose) Oil
  • Vitis vinifera (Grape) Seed Oil
  • Cannabis Sativa (Hemp) Seed Oil
  • Aleurites Moluccana (Kukui Nut) Seed Oil
  • Mangifera Indica (Mango Butter) Seed Oil
  • Paraffinum Liquidum
  • Melia Azadirachta (Neem) Seed Oil
  • Olea Europaea (Olive) Fruit Oil
  • Passiflora Incarnata (Passionflower) Seed Oil
  • Cucurbita Pepo (Pumpkin) Seed Oil

  • Sulfated Ricinus Communis (Castor) Oil

  • Rosa Mosqueta (Rosehip) Fruit Oil
  • Carthamus Tinctorius (Safflower) Seed Oil
  • Glycine Soja (Soybean) Oil
  • Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil
  • Juglans Regia (Walnut) Seed Oil
  • Triticum Vulgare (Wheat) Germ Oil
  • Prunus Dulcis (Almond) Oil
  • Sesamum Indicum (Sesame) Seed Oil
  • Hippophae Rhamnoides (Sea Buckthorn) Fruit Oil
  • Oryza Sativa (Rice) Bran Oil

  • Brassica Campestris (Rape) Seed Oil
  • Prunus Persica (Peach) Kernel Oil
  • Elaeis Guineensis (Palm) Oil
  • Azadirachta Indica
  • Coconut (Cocos nucifera) oil +
    Tiare (Gardenia Tahitensis) flower – zapach
  • Limnanthes Alba (Meadowfoam) Seed Oil
  • Macadamia Ternifolia (Macadamia Nut) Seed Oil
  • Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil
  • Corylus Avellana (Hazel) Seed Oil
  • Linum Usitatissmum (Linseed) Seed Oil
  • Emu Oil
  • Cocos Nucifera (Coconut) Oil
  • Daucus Carota Sativa (Carrot) Seed Oil
  • Borago Officinalis (Borage) Seed Oil
  • Orbignya Oleifera (Babassu) Seed Oil

  • Prunus Armeniaca (Apricot) Kernel Oil
  • Euterpe Oleracea (Acai) Fruit Oil
  • Carapa Guianensis (Andiroba) Nut Oil
  • Argania Spinosa (Argan) Kernel Oil
  • Adansonia Digital (Baobab) Oil
  • Rubus Occidentalis (Black Raspberry) Seed Oil
  • Rubus Fruticosus (Blackberry) Seed Oil
  • Vaccinium Corymbosum (Blueberry) Seed Oil
  • Bertholletia Excelsa (Brazil) Nut Oil
  • Mauritia Flexuosa (Buriti) Fruit Oil
  • Camellia Oleifera (Camellia) Seed Oil
  • Prunus Avium (Cherry) Kernel Oil
  • Coffea Arabica Oil
  • Copaifera officinalis (Copaiba) Oil
  • Crambe Abyssinica Seed Oil
  • Vaccinium Macrocarpon (Cranberry) Seed Oil
  • Cucumis Sativus (Cucumber) Oil
  • Cannabis Sativa (Hemp) Seed Oil
  • Actinidia chinensis (Kiwi) Seed Oil
  • Aleurites Moluccana (Kukui) Seed Oil
  • Trichilia Emetica (Cape Mahogany) Seed Oil
  • Sclerocarya Birrea (Marula) Kernel Oil
  • Limnanthes Alba (Meadowfoam) Seed Oil
  • Avena sativa (Oat) Kernel Oil
  • Carica papaya (Papaya) Seed Oil
  • Caryocar braziliensis (Pequi) Fruit Oil
  • Perilla ocymoides (Perilla) Seed Oil
  • Prunus Domestica Seed Oil
  • Punica granatum linn (Pomegranate) Oil
  • Pentaclethra macroloba (Pracaxi) Seed Oil
  • Rubus Idaeus (Red Raspberry) Seed Oil
  • Fragaria Ananassa (Strawberry) Seed Oil
  • Calophyllum Inophyllum (Tamanu) Oil
  • Solanum Lycopersicum (Tomato) Seed Oil
  • Oenocarpus bataua (Ungurahui) Oil
  • Citrullus lanatus (Watermelon) Seed Oil
  • Calodendrum capense (Cape chestnut) Oil
  • Canola Oil
  • Mink Oil
  • NAZWA ANGIELSKA
  • Blackcurrant Oil
  • Avocado Oil
  • Castor Oil
  • Corn Oil
  • Evening Primrose Oil
  • Grapeseed Oil
  • Hemp Oil
  • Kukui Nut Oil
  • Mango Butter
  • Mineral Oil
  • Melia Azadirachta Seed Oil
  • Olive Oil
  • Passionflower Oil
    Maracuja Oil
  • Pumpkin Seed Oil
  • Red Turkey Oil
  • Rosehip Oil
  • Safflower Oil
  • Soybean Oil
  • Sunflower Seed Oil
  • Walnut Oil
  • Wheat Germ Oil
  • Sweet Almond Oil
  • Sesame Oil
  • Sea Buckthorn Oil
  • Rice Bran Oil
  • Rape seed Oil
  • Peach Kernel Oil
  • Palm Oil
  • Neem Oil
  • Monoi de Tahiti Oil
  • Meadowfoam Oil
  • Macadamia Nut Oil
  • Jojoba Oil
  • Hazelnut Oil
  • Linseed or Flax Seed Oil
  • Emu Oil
  • Coconut Oil
  • Carrot Oil
  • Borage Seed Oil
  • Babassu Oil
  • Apricot Kernel Oil

  • Acai Berry Oil
  • Andiroba Oil
  • Argan Oil
  • Baobab Oil
  • Black Raspberry Seed Oil
  • Blackberry Seed Oil
  • Blueberry Seed Oil
  • Brazil Nut Oil
  • Buriti Fruit Oil
  • Camellia Seed Oil
  • Cherry Kernel Oil
  • Coffea Oil
  • Copaiba Oil
  • Crambe Seed Oil
  • Cranberry Seed Oil
  • Cucumber Oil
  • Hemp Seed Oil
  • Kiwi Seed Oil
  • Kukui Seed Oil
  • Mafura Oil
    Cape Mahogany Seed Oil
  • Marula Oil
  • Meadowfoam Seed Oil
  • Oat Oil
  • Papaya Seed Oil
  • Pequi Oil
  • Perilla Seed Oil
  • Plum Kernel Oil
  • Pomegranate Oil
  • Pracaxi Seed Oil
  • Red Raspberry Seed Oil
  • Strawberry Seed Oil
  • Tamanu Oil
  • Tomato Seed Oil
  • Ungurahui Oil
  • Watermelon Seed Oil
  • Yangu Oil
    Cape chestnut Oil
  • Canola Oil
  • Mink Oil
  • NAZWA POLSKA
  • Olej z czarnej porzeczki
  • Olej z awokado
  • Olej rycynowy
  • Olej kukurydziany
  • Olej z wiesiołka
  • Olej z pestek winogron
  • Olej konopny
  • Olej kukui
  • Masło mango
  • Olej mineralny/ ciekła parafina
  • Olej z miodii indyjskiej, Olej neem
  • Oliwa z oliwek
  • Olej z marakui
  • Olej z pestek dyni
  • Olej rycynowy poddany reakcji z kwasem siarczanowym (VI)
  • Olej z dzikiej róży
  • Olej z krokosza barwierskiego
  • Olej sojowy
  • Olej z nasion słonecznika
  • Olej z orzechów włoskich
  • Olej z kiełków pszenicy
  • Olej ze słodkich migdałów
  • Olej sezamowy
  • Olej z rokitnika
  • Olej z otrąb ryżowych
  • Olej rzepakowy
  • Olej z pestek brzoskwiń
  • Olej palmowy
  • Olej z miodly indyjskiej
  • Mieszanka oleju z palmy kokosowej i zapachu pochodzącego od gardeni tahitańskiej
  • Olej z nasion Meadowfoam
  • Olej Macadamia, Olej z orzeszków makadamii
  • Olej Jojoba
  • Olej z orzechów laskowych
  • Olej lniany
  • Olej z sebum emu
  • Olej kokosowy
  • Olej marchwiowy
  • Olej z ogórecznika lekarskiego
  • Olej babassu
  • Olej z pestek moreli
  • Olej z acai, Olej z jagody acai, Olej z euterpy warzywnej
  • Olej andiroba
  • Olej arganowy
  • Olej z baobabu
  • Olej z pestek maliny zachodniej, Olej z pestek czarnej maliny
  • Olej z pestek jeżyn
  • Olej z nasion borówki
  • Olej z orzecha brazylijskiego, Olej z orzechów orzesznicy wyniosłej
  • Olej z Buriti
  • Olej z pestek kamelii olejodajnej
  • Olej z pestek czereśni
  • Olej z nasion kawy
  • Olej z kopaiwy
  • Olej abisyński, Olej z modraka abisyńskiego
  • Olej z nasion żurawiny
  • Olej z ogórka
  • Olej z konopii siewnej
  • Olej z kiwi
  • Olej z kukui
  • Olej z Trichilia Emetica ( najprawdopodobniej nie ma polskiej nazwy)
  • Olej z pestek maruli
  • Olej z nasion Meadowfoam
  • Olej z owsa zwyczajnego
  • Olej z papai
  • Olej z drzewipesta orzechodajnego
  • Olej z pachnotki
  • Olej z pestek śliwy domowej
  • Olej z granatu
  • Olej z nasion Pracaxi
  • Olej z nasion maliny zwyczajnej
  • Olej z nasion truskawki
  • Olej tamanu
  • Olej z nasion pomidora
  • Olej Ungurahui
  • Olej z pestek arbuza zwyczajnego
  • Olej z kasztanowca
  • Olej canola
  • Olej norkowy