Produkty do pielęgnacji ELODERM

Producent: Zakłady Farmaceutyczne Polpharma S.A.

Kategoria cenowa: ŚREDNIE

Krem ELODERM


Opis producenta:

Krem Eloderm to preparat specjalistyczny emoliencyjny o pojemności 75ml do pielęgnacji mniejszych partii ciała, który dogłębnie nawilża i natłuszcza nadmiernie suchą skórę łagodząc podrażnienia i odczucie świądu. Dzięki bogatemu kompleksowi składników aktywnych nie tylko pielęgnuje, ale również wspomaga odbudowę naturalnej bariery ochronnej naskórka.Zapewnia zdrowy wygląd i funkcjonowanie nawet dla nadwrażliwej skóry. Krem Eloderm zawiera w swoim składzie Omega Butter – masło w 100% pochodzenia naturalnego. W jego skład wchodzi zimnotłoczony olej z nasion brazylijskiego drzewa Sacha Inchi oraz frakcja z toskańskiej oliwy z oliwek. Składnik ten charakteryzuje się najwyższą zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) pośród wszystkich olejów jadalnych. Zawiera zatem bogaty kompleks kwasów tłuszczowych Omega 3-6-9, które poprawiają nawilżenie skóry redukując transepidermalną utratę wody (TEWL).
Wspomagają odbudowę bariery naskórkowej przywracając naturalną funkcję ochronną skóry. Razem z trójglicerydami kwasu kaprynowego i kaprylowego oraz olejem macadamia uzupełniają niedobory lipidów międzykomórkowych. Dodatkowo nawilżenie skóry wspomagają składniki takie jak urea czy hialuronian sodu. Działanie łagodzące i kojące dla skóry podrażnionej i nadwrażliwej zapewniają alantoinaD-panthenol. Składniki aktywne Kremu Eloderm działają na skórę zarówno na powierzchni jak i w głębszych warstwach. Skutecznie nawilżają i natłuszczają jednocześnie łagodząc podrażnienia. Preparat rekomendowany do pielęgnacji skóry nadwrażliwej, szczególnie podatnej na działanie czynników zewnętrznych.



Skład:


Aquawoda

Paraffinum liquidum (olej mineralny)ciekła parafina, inaczej olej mineralny, składnik otrzymywany z destylacji ropy naftowej, emolient, nie przyswajalny przez skórę, jest bezpieczny, nie alergizuje, ale sam nie odżywia skóry, nie wnosi nic wartościowego. Działa wyłącznie pośrednio, blokując możliwość odparowania wody z warstw skóry. Powoduje to, że skóra po aplikacji staje się miękka i gładka

Caprylic/Capric Triglyceride (trójgliceryd kaprylowy/kaprynowy) (Trójgliceryd Kaprynowy) – emolient, zamiennik olejów roślinnych, nawilża, kondycjanuje włosy i natluszcza. Poprawia konsystencję preparatu. Jest substancją tłuszczową, dlatego powoduje lepszy poślizg przy nakładaniu kosmetyku

Glycerin (gliceryna) gliceryna, delikatna substancja nawilżająca i łagodząca podrażnienia

Butyrospermum Parkii Butter (masło shea) – masło shea (karite, masłosz), ma działanie łagodzące (zawiera alantoinę), przyspiesza procesy gojenia, zmiękcza i natłuszcza skórę, działa ochronnie, posiada naturalny filtr ochronny (SPF 3-4). Polecane dla skóry suchej, atopowej, nadwrażliwej

Macadamia Intergrifolia Seed Oil (olej z nasion makadamia) – olej otrzymywany poprzez tłoczenie nasion makadamii (Macadamia integrifolia). Zawiera 57% kwasu olejowego, 25% kwasu palmitynowego, 15% nasyconych kwasów tłuszczowych, bogaty w witaminy: A, B, E oraz składniki mineralne, działanie nawilżające

Methylpropanediol (glikol metylopropanowy)substancja nawilżająca umożliwiająca zwiększenie stopnia przenikania składników aktywnych przez skórę

Glyceryl Stearate Citrate  – substancja powierzchniowo czynna.

Glyceryl Stearate SE (stearynian glicerolu)emolient

Myristyl Myristate (mirystynian mirystylu) emolient, nawilża, kondycjonuje, zmiękcza i wygładza skórę oraz włosy. Nadaje połysk, wykazuje działanie regenerujące. Poprawia właściwości aplikacyjne, ułatwia rozsmarowywanie

Cetearyl Alcohol (mieszanina alkoholu cetylowego i stearylowego) emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy

Sodium Hyaluronate (hialuronian sodu)substancja o doskonałych właściwościach nawilżających warstwę rogową naskórka. Czyni ją delikatniejszą, gładszą i ułatwia przenikanie substancji czynnych w głąb skóry. Dzięki możliwości przekształcania toksycznych substancji hamuje szansę na wystąpienie podrażnień oraz uczuleń

Hydroxyethyl Urea (hydroksyetylomocznik)nawilża skórę, w wysokich stężeniach złuszcza zrogowaciały naskórek

Sodium Polyacrylate (poliakrylan sodu)substancja filmotwórcza, tworzy na powierzchni skóry i włosów hydrofilowy film. Jest odpowiedzialna za utrzymywanie wody, dzięki czemu nawilża, a także kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza. Substancja stosowana jako utrwalacz fryzury w preparatach do włosów

Panthenol (pantenol)prowitamina B5, działanie przeciwzapalne, przyspiesza procesy regeneracji naskórka, głęboko nawilża

Plukenetia Volubilis Seed Oil (olej Inca Inchi) działanie przeciwzapalne, nawilżające, ułatwia regenerację podrażnionej skóry, ochrona przed niekorzystnymi czynnikami środowiskowymi

Palmitic/Stearic Triglyceride (trójgliceryd kwasu palmitynowego i stearynowego) – nawilża

Allantoin (alantoina) działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia, wspomaga procesy regeneracji i odbudowy naskórka, stymuluje proces gojenia się ran. Działa silnie nawilżająco, przez co wywołuje uczucie gładkości na skórze

Xanthan Gum (guma ksantanowa) modyfikator reologii (wpływa na konsystencję) – zwiększa lepkość, stabilizator emilsji

Caprylyl Glycol (glikol kaprylowy) głęboko nawilża, przenikając przez naskórek w głąb skóry, jako emolient natłuszcza, zmiękcza i uelastycznia naskórek. Zapobiega wysychaniu preparatu w opakowaniu

Phenylpropanol (fenylpropanol)substancja konserwująca o właściwościach bakteriobójczych

Biosaccharide Gum-1 pochodzenia roślinnego. Mieszanina naturalnych węglowodanów. Fucogel otrzymywany jest z kukurydzy i soi. Substancja o długotrwałym i głębokim nawilżaniu, przez co skóra nie wysusza się i jest gładka, wpływa wyraźnie rewitalizująco i stymulująco na skórę, osłabia reakcje alergiczne i koi podrażnienia

Phenoxyethanol (fenoksyetanol)  (fenoksyetanol) konserwant podejrzany o działanie rakotwórcze, limitowany, jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie to 1,0%

PEG-8glikol polietylenowy, substancja higroskopijna, nawilżająca, zapobiega krystalizacji masy kosmetycznej przy ujściu butelki lub tuby

Tocopherol (tokoferol)witamina E, wbudowuje się w płaszcz lipidowy skóry i działa silnie regenerująco, antyoksydacyjnie (przeciwdziała procesom rodnikowym i zapobiega utracie właściwości olejów w recepturze)

Ascorbic Acid (kwas askorbinowy)kwas askorbinowy Antyoksydant (przeciwutleniacz), spowalnia procesy egzogennego (zewnętrznego) starzenia się skóry, wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Substancja o wysoce efektywnym działaniu ze względu na fakt, iż jest prawie w całości regenerowana. Wyrównuje koloryt skóry oraz rozjaśnia plamy i przebarwienia. Po przejściu przez naskórek stymuluje syntezę kolagenu i hamuje destrukcję włókien kolagenowych, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia. Wykazuje ochronny wpływ w stosunku do promieniowania UVA i UVB, ma również korzystny wpływ na skórę po opalaniu, zmniejsza powstały rumień. Działa także przeciwzapalnie. Znajduje zastosowanie w kosmetykach dla cer dojrzałych, preparatach redukujących przebarwienia oraz kosmetykach plażowych. Dodatek antyoksydantów zapewnia trwałość produktów, wydłuża ich przydatność do użycia, zabezpiecza przed powstawaniem nieprzyjemnego zapachu, zmianami barwy oraz konsystencji produktu gotowego

Ascorbyl Palmitate (palmitynian askorbylu)substancja czynna – lipofilowa pochodna witaminy C o zwiększonej stabilności i zdolności wnikania w naskórek, działa wielokierunkowo: normalizuje keratynizację, rozjaśnia cerę i zmniejsza przebarwienia, działa przeciwrodnikowo, regeneruje witaminę E w skórze, witamina C jest również niezbędna w syntezie kolagenu

Citric Acid (kwas cytrynowy)kwas cytrynowy, regulator pH

Ammonium Lactate (mleczan amonu)substancja nawilżająca

Dobre z małym „-”

Produkt zawiera naprawdę dużo i fajnych składników nawilżających i odżywiających. Jest sporo witamin i naturalne oleje. Szkoda tylko że zawiera 1 PEG i olej parafinowy na pierwszym miejscu, która jest sztucznym tworem. Za to ten mały minus.

Krem aktywny ELODERM


Opis producenta:

Krem Aktywny Eloderm to specjalistyczny preparat emoliencyjny o pojemności 75ml do pielęgnacji mniejszych partii ciała, który dogłębnie nawilża i natłuszcza nadmiernie suchą skórę łagodząc podrażnienia i uporczywe odczucie świądu. Dzięki bogatemu kompleksowi składników aktywnych nie tylko pielęgnuje, ale również wspomaga odbudowę naturalnej bariery ochronnej naskórka. Zapewnia zdrowy wygląd i funkcjonowanie nawet dla nadwrażliwej skóry. Krem Aktywny Eloderm zawiera w swoim składzie Omega Butter – masło w 100% pochodzenia naturalnego. W jego skład wchodzi zimnotłoczony olej z nasion brazylijskiego drzewa Sacha Inchi oraz frakcja z toskańskiej oliwy z oliwek. Składnik ten charakteryzuje się najwyższą zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) Omega 3-6-9 pośród wszystkich olejów jadalnych. Kwasy te poprawiają nawilżenie skóry redukując transepidermalną utratę wody (TEWL).
Wysoka zawartość tokoferoli (wit. E) i fitosteroli wykazuje silne właściwości łagodzące i przeciwzapalne. Olej canola i masło shea wspomagają odbudowę bariery naskórkowej przywracając naturalną funkcję ochronną skóry. Razem z olejem macadamia oraz olejem kukurydzianym uzupełniają niedobory lipidów międzykomórkowych. Trójglicerydy oleju kukurydzianego minimalizują również uczucie świądu. Dodatkowo nawilżenie skóry wspomagają składniki takie jak urea czy hialuronian sodu. Składniki Kremu Aktywnego Eloderm działają na skórę zarówno na powierzchni jak i w głębszych warstwach. Skutecznie nawilżają i natłuszczają jednocześnie łagodząc podrażnienia. Preparat rekomendowany do pielęgnacji skóry nadwrażliwej, bardzo wysuszonej, uporczywie swędzącej, szczególnie podatnej na działanie czynników zewnętrznych.



Skład:


Aquawoda

Paraffinum liquidum (olej mineralny)ciekła parafina, inaczej olej mineralny, składnik otrzymywany z destylacji ropy naftowej, emolient, nie przyswajalny przez skórę, jest bezpieczny, nie alergizuje, ale sam nie odżywia skóry, nie wnosi nic wartościowego. Działa wyłącznie pośrednio, blokując możliwość odparowania wody z warstw skóry. Powoduje to, że skóra po aplikacji staje się miękka i gładka

Butyrospermum Parkii Butter (masło shea)masło shea (karite, masłosz), ma działanie łagodzące (zawiera alantoinę), przyspiesza procesy gojenia, zmiękcza i natłuszcza skórę, działa ochronnie, posiada naturalny filtr ochronny (SPF 3-4). Polecane dla skóry suchej, atopowej, nadwrażliwej

Caprylic/Capric Triglyceride (trójgliceryd kaprylowo-kaprynowy) – emolient, zamiennik olejów roślinnych, nawilża, kondycjanuje włosy i natluszcza. Poprawia konsystencję preparatu. Jest substancją tłuszczową, dlatego powoduje lepszy poślizg przy nakładaniu kosmetyku

Glycerin (gliceryna)gliceryna, delikatna substancja nawilżająca i łagodząca podrażnienia

Methylpropanediol (glikol metylopropanowy) substancja nawilżająca umożliwiająca zwiększenie stopnia przenikania składników aktywnych przez skórę

Zea Mays Oil (olej kukurydziany)olej z kiełków kukurydzy, zawiera witaminę E, uelastycznia, poprawia mikrokrążenie, odżywia, łagodzi

Macadamia Intergrifolia Seed Oil (olej z nasion makadamia)olej otrzymywany poprzez tłoczenie nasion makadamii (Macadamia integrifolia). Zawiera 57% kwasu olejowego, 25% kwasu palmitynowego, 15% nasyconych kwasów tłuszczowych, bogaty w witaminy: A, B, E oraz składniki mineralne, działanie nawilżające

Glyceryl Stearate Citrate (ester gliceryny z kwasami cytrynowym i stearynowym) – substancja powierzchniowo czynna

Glyceryl Stearate SE (stearynian glicerolu)ester kwasu stearynowego i gliceryny, emolient i emulgator, nawilża, zmiękcza i uelastycznia skórę

Stearic Acid (kwas stearynowy)nasycony kwas tłuszczowy, emolient, stabilizator i składnik nawilżający oraz natłuszczający

Canola Oil (olej canola)olej otrzymywany z rzepaku, nawilża, wygładza skórę

Panthenol (pantenol)prowitamina B5, działanie przeciwzapalne, przyspiesza procesy regeneracji naskórka, głęboko nawilża

Sodium Hyaluronate (hialuronian sodu)substancja o doskonałych właściwościach nawilżających warstwę rogową naskórka. Czyni ją delikatniejszą, gładszą i ułatwia przenikanie substancji czynnych w głąb skóry. Dzięki możliwości przekształcania toksycznych substancji hamuje szansę na wystąpienie podrażnień oraz uczuleń

Hydroxyethyl Urea (hydroksyetylomocznik)nawilża skórę, w wysokich stężeniach złuszcza zrogowaciały naskórek

Myristyl Myristate (mirystynian mirystylu)emolient

Plukenetia Volubilis Seed Oil (olej Inca Inchi)działanie przeciwzapalne, nawilżające, ułatwia regenerację podrażnionej skóry, ochrona przed niekorzystnymi czynnikami środowiskowymi

Palmitic/Stearic Triglyceride (trójgliceryd kwasu palmitynowego i stearynowego) – nawilża

Sodium Polyacrylate (poliakrylan sodu) substancja filmotwórcza, tworzy na powierzchni skóry i włosów hydrofilowy film. Jest odpowiedzialna za utrzymywanie wody, dzięki czemu nawilża, a także kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza. Substancja stosowana jako utrwalacz fryzury w preparatach do włosów

Xanthan Gum (guma ksantanowa) modyfikator reologii (wpływa na konsystencję) – zwiększa lepkość, stabilizator emilsji

Allantoin (alantoina)działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia, wspomaga procesy regeneracji i odbudowy naskórka, stymuluje proces gojenia się ran. Działa silnie nawilżająco, przez co wywołuje uczucie gładkości na skórze

Caprylyl Glycol (glikol kaprylowy)głęboko nawilża, przenikając przez naskórek w głąb skóry, jako emolient natłuszcza, zmiękcza i uelastycznia naskórek. Zapobiega wysychaniu preparatu w opakowaniu

Phenylpropanol (fenylpropanol) – konserwant

Phenoxyethanol (fenoksyetanol) – konserwant

PEG-8glikol polietylenowy, substancja higroskopijna, nawilżająca, zapobiega krystalizacji masy kosmetycznej przy ujściu butelki lub tuby

Tocopherol (tokoferol) witamina E, wbudowuje się w płaszcz lipidowy skóry i działa silnie regenerująco, antyoksydacyjnie (przeciwdziała procesom rodnikowym i zapobiega utracie właściwości olejów w recepturze)

Ascorbic Acid (kwas askorbinowy) kwas askorbinowy Antyoksydant (przeciwutleniacz), spowalnia procesy egzogennego (zewnętrznego) starzenia się skóry, wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Substancja o wysoce efektywnym działaniu ze względu na fakt, iż jest prawie w całości regenerowana. Wyrównuje koloryt skóry oraz rozjaśnia plamy i przebarwienia. Po przejściu przez naskórek stymuluje syntezę kolagenu i hamuje destrukcję włókien kolagenowych, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia. Wykazuje ochronny wpływ w stosunku do promieniowania UVA i UVB, ma również korzystny wpływ na skórę po opalaniu, zmniejsza powstały rumień. Działa także przeciwzapalnie. Znajduje zastosowanie w kosmetykach dla cer dojrzałych, preparatach redukujących przebarwienia oraz kosmetykach plażowych. Dodatek antyoksydantów zapewnia trwałość produktów, wydłuża ich przydatność do użycia, zabezpiecza przed powstawaniem nieprzyjemnego zapachu, zmianami barwy oraz konsystencji produktu gotowego

Ascorbyl Palmitate (palmitynian askorbylu)substancja czynna – lipofilowa pochodna witaminy C o zwiększonej stabilności i zdolności wnikania w naskórek, działa wielokierunkowo: normalizuje keratynizację, rozjaśnia cerę i zmniejsza przebarwienia, działa przeciwrodnikowo, regeneruje witaminę E w skórze, witamina C jest również niezbędna w syntezie kolagenu

Citric Acid (kwas cytrynowy)kwas cytrynowy, regulator pH

Ammonium Lactate (mleczan amonu)substancja nawilżająca

Lecithin (lecytyna)lecytyna, otrzymywana z oleju sojowego (z soi nie modyfikowanej genetycznie). Współtworzy system transportujący substancje odżywcze do głębszych warstw skóry, naturalny emulgator

Dobry

Skład bardzo podobny do poprzedniego. Dużo składników nawilżających, ożywiających, witam. Lista składników długa ale warta uwagi. Z czystym sumieniem jestem na tak

Balsam do ciała ELODERM


Opis producenta:

Specjalistyczny preparat emoliencyjny o pojemności 200ml do pielęgnacji większych partii ciała. Składniki aktywne Balsamu dogłębnie nawilżają i natłuszczają nadmiernie suchą skórę łagodząc podrażnienia i odczucie świądu. Bogaty kompleks składników aktywnych nie tylko pielęgnuje, ale również wspomaga odbudowę naturalnej bariery ochronnej naskórka, zapewniając zdrowy wygląd i właściwe funkcjonowanie nawet nadwrażliwej skórze. Balsam do ciała Eloderm zawiera Omega Butter – masło w 100% pochodzenia naturalnego. W jego skład wchodzi zimnotłoczony olej z nasion brazylijskiego drzewa Sacha Inchi oraz frakcja z toskańskiej oliwy z oliwek. Składnik ten charakteryzuje się najwyższą zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) pośród wszystkich olejów jadalnych. Zawiera zatem bogaty kompleks kwasów tłuszczowych Omega 3-6-9, które poprawiają nawilżenie skóry redukując transepidermalną utratę wody (TEWL).
Wspomagają odbudowę bariery naskórkowej przywracając naturalną funkcję ochronną skóry. Razem z trójglicerydami kwasu kaprynowego i kaprylowego oraz olejem macadamia uzupełniają niedobory lipidów międzykomórkowych. Dodatkowo nawilżenie skóry wspomagają składniki takie jak urea czy hialuronian sodu. Działanie łagodzące i kojące dla skóry podrażnionej i nadwrażliwej zapewniają alantoinaD-panthenol. Składniki aktywne Balsamu do ciała Eloderm działają na skórę zarówno na powierzchni jak i w głębszych warstwach. Skutecznie nawilżają i natłuszczają jednocześnie łagodząc podrażnienia. Preparat rekomendowany do pielęgnacji skóry nadwrażliwej, szczególnie podatnej na działanie czynników zewnętrznych.



Skład:


Aquawoda

Paraffinum liquidum (olej mineralny)ciekła parafina, inaczej olej mineralny, składnik otrzymywany z destylacji ropy naftowej, emolient, nie przyswajalny przez skórę, jest bezpieczny, nie alergizuje, ale sam nie odżywia skóry, nie wnosi nic wartościowego. Działa wyłącznie pośrednio, blokując możliwość odparowania wody z warstw skóry. Powoduje to, że skóra po aplikacji staje się miękka i gładka

Caprylic/Capric Triglyceride (trójgliceryd kaprylowo/kaprynowy) emolient, zamiennik olejów roślinnych, nawilża, kondycjanuje włosy i natluszcza. Poprawia konsystencję preparatu. Jest substancją tłuszczową, dlatego powoduje lepszy poślizg przy nakładaniu kosmetyku

Glycerin (Gliceryna)gliceryna, delikatna substancja nawilżająca i łagodząca podrażnienia

Macadamia Intergrifolia Seed Oil (olej z nasion makadamia)olej otrzymywany poprzez tłoczenie nasion makadamii (Macadamia integrifolia). Zawiera 57% kwasu olejowego, 25% kwasu palmitynowego, 15% nasyconych kwasów tłuszczowych, bogaty w witaminy: A, B, E oraz składniki mineralne, działanie nawilżające

Butyrospermum Parkii Butter (masło shea)masło shea (karite, masłosz), ma działanie łagodzące (zawiera alantoinę), przyspiesza procesy gojenia, zmiękcza i natłuszcza skórę, działa ochronnie, posiada naturalny filtr ochronny (SPF 3-4). Polecane dla skóry suchej, atopowej, nadwrażliwej

Methylpropanediol (glikol metylopropanowy) – substancja nawilżająca umożliwiająca zwiększenie stopnia przenikania składników aktywnych przez skórę

Glyceryl Stearate Citrate (ester gliceryny z kwasami cytrynowym i stearynowym) – emolient

Glyceryl Stearate SE (stearynian glicerolu) ester kwasu stearynowego i gliceryny, emolient i emulgator, nawilża, zmiękcza i uelastycznia skórę

Myristyl Myristate (mirystynian mirystylu)emolient, nawilża, kondycjonuje, zmiękcza i wygładza skórę oraz włosy. Nadaje połysk, wykazuje działanie regenerujące. Poprawia właściwości aplikacyjne, ułatwia rozsmarowywanie

Cetearyl Alcohol (mieszanina alkoholu cetylowego i stearylowego) emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy

Canola Oil (olej canola)olej otrzymywany z rzepaku, nawilża, wygładza skórę

Sodium Hyaluronate (hialuronian sodu)substancja o doskonałych właściwościach nawilżających warstwę rogową naskórka. Czyni ją delikatniejszą, gładszą i ułatwia przenikanie substancji czynnych w głąb skóry. Dzięki możliwości przekształcania toksycznych substancji hamuje szansę na wystąpienie podrażnień oraz uczuleń

Hydroxyethyl Urea (hydroksyetylomocznik) nawilża skórę, w wysokich stężeniach złuszcza zrogowaciały naskórek

Allantoin (alantoina) – działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia, wspomaga procesy regeneracji i odbudowy naskórka, stymuluje proces gojenia się ran. Działa silnie nawilżająco, przez co wywołuje uczucie gładkości na skórze

Biosaccharide Gum-1 pochodzenia roślinnego. Mieszanina naturalnych węglowodanów. Fucogel otrzymywany jest z kukurydzy i soi. Substancja o długotrwałym i głębokim nawilżaniu, przez co skóra nie wysusza się i jest gładka, wpływa wyraźnie rewitalizująco i stymulująco na skórę, osłabia reakcje alergiczne i koi podrażnienia

Panthenol (pantenol)prowitamina B5, działanie przeciwzapalne, przyspiesza procesy regeneracji naskórka, głęboko nawilża

Sodium Polyacrylate (poliakrylan sodu) – substancja filmotwórcza, tworzy na powierzchni skóry i włosów hydrofilowy film. Jest odpowiedzialna za utrzymywanie wody, dzięki czemu nawilża, a także kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza. Substancja stosowana jako utrwalacz fryzury w preparatach do włosów

Plukenetia Volubilis Seed Oil (olej Inca Inchi)działanie przeciwzapalne, nawilżające, ułatwia regenerację podrażnionej skóry, ochrona przed niekorzystnymi czynnikami środowiskowymi

Palmitic/Stearic Triglyceride (trójgliceryd kwasu palmitynowego i stearynowego) – nawilża

Xanthan Gum (guma ksantanowa)modyfikator reologii (wpływa na konsystencję) – zwiększa lepkość, stabilizator emilsji

Caprylyl Glycol (glikol kaprylowy) – głęboko nawilża, przenikając przez naskórek w głąb skóry, jako emolient natłuszcza, zmiękcza i uelastycznia naskórek. Zapobiega wysychaniu preparatu w opakowaniu

Phenylpropanol (fenylpropanol) – konserwant

Phenoxyethanol (fenoksyetanol) konserwant

PEG-8glikol polietylenowy, substancja higroskopijna, nawilżająca, zapobiega krystalizacji masy kosmetycznej przy ujściu butelki lub tuby

Tocopherol (tokoferol)witamina E, wbudowuje się w płaszcz lipidowy skóry i działa silnie regenerująco, antyoksydacyjnie (przeciwdziała procesom rodnikowym i zapobiega utracie właściwości olejów w recepturze)

Ascorbic Acid (kwas askorbinowy)kwas askorbinowy Antyoksydant (przeciwutleniacz), spowalnia procesy egzogennego (zewnętrznego) starzenia się skóry, wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Substancja o wysoce efektywnym działaniu ze względu na fakt, iż jest prawie w całości regenerowana. Wyrównuje koloryt skóry oraz rozjaśnia plamy i przebarwienia. Po przejściu przez naskórek stymuluje syntezę kolagenu i hamuje destrukcję włókien kolagenowych, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia. Wykazuje ochronny wpływ w stosunku do promieniowania UVA i UVB, ma również korzystny wpływ na skórę po opalaniu, zmniejsza powstały rumień. Działa także przeciwzapalnie. Znajduje zastosowanie w kosmetykach dla cer dojrzałych, preparatach redukujących przebarwienia oraz kosmetykach plażowych. Dodatek antyoksydantów zapewnia trwałość produktów, wydłuża ich przydatność do użycia, zabezpiecza przed powstawaniem nieprzyjemnego zapachu, zmianami barwy oraz konsystencji produktu gotowego

Ascorbyl Palmitate (palmitynian askorbylu)substancja czynna – lipofilowa pochodna witaminy C o zwiększonej stabilności i zdolności wnikania w naskórek, działa wielokierunkowo: normalizuje keratynizację, rozjaśnia cerę i zmniejsza przebarwienia, działa przeciwrodnikowo, regeneruje witaminę E w skórze, witamina C jest również niezbędna w syntezie kolagenu

Citric Acid (kwas cytrynowy)kwas cytrynowy, regulator pH

Lecithin (lecytyna)lecytyna, otrzymywana z oleju sojowego (z soi nie modyfikowanej genetycznie). Współtworzy system transportujący substancje odżywcze do głębszych warstw skóry, naturalny emulgator

Ammonium Lactate (mleczan amonu)substancja nawilżająca

Dobre

Analizując te kosmetyki mam wrażanie, że wszystko to to samo a różni się nazwą. Ale to nie przeszkadza w tym, że uznaję ten skład za dobry i bezpieczny dla skóry. Na pewno skóra będzie odżywiona, nawilżona i ochroniona. Brak tu zbędnych alergenów z kompozycji zapachowych co jest wielkim atutem kosmetyku.

0 replies

Zostaw wiadomość

Chcesz dołączyć do dyskusji ?
Powiedz co myślisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *