Glicerin (Gliceryna, Glicerol)

Gliceryna, zwana także glicerolem, to alkohol trójwodorotlenowy. Powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji mydła. Jest gęstą, bezbarwną, przezroczystą, higroskopijną i bezwonną cieczą o słodkawym smaku i konsystencji syropu. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, alkoholu i glikolu propylenowym, natomiast nie rozpuszcza się w tłuszczach. Glicerynę ze względu na sposób pozyskiwania można podzielić na:

Naturalną – uzyskiwaną przez zmydlenie tłuszczy roślinnych, głównie tłuszczu kokosowego (możliwe jest też stworzenie gliceryny z wykorzystaniem tłuszczu zwierzęcego).

Syntetyczną – uzyskiwaną z propylenu, który jest gazowym węglowodanem wytwarzanym z benzyny.

Większość używanej w przemyśle gliceryny jest produkowana w sposób syntetyczny, jednak to w jaki sposób jest wytworzona nie wpływa na jej działanie na organizm. W składzie kosmetyków znajdujemy ją pod nazwą ”Glycerin”. Osoby unikające produktów pochodzenia zwierzęcego powinny szukać kosmetyków z ”Glycerin vegetal” w składzie. Gliceryna używana jest także w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i technicznym.

Właściwości kosmetyczne gliceryny

Gliceryna  jest silnie higroskopijna – tzn. dobrze pochłania wodę. Nie rozpuszcza się w tłuszczach, jednocześnie stanowiąc dla nich dobry rozpuszczalnik. Dzięki temu świetnie sprawdza się jako składnik kremów i pomadek. Łagodzi wysuszające działanie alkoholu etylowego. Dobrze wpływa na konsystencję kosmetyków, ponieważ zapobiega ich wysychaniu, krystalizacji poszczególnych składników i usprawnia proces homogenizacji (czyli łączenia się składników tłustych, takich jak oleje i masła roślinne, z wodnymi). Poprawia skuteczność konserwacji substancji przez obniżenie aktywność wody, która jest pożywką dla drobnoustrojów. Ponieważ ma małe cząsteczki, łatwo wnika w głąb warstwy rogowej naskórka i ułatwia transport innych odżywczych składników do wnętrza skóry. Gliceryna wykorzystywana jest także do zapobiegania wysychania kosmetyku oraz nadaje gładkość emulsji. Jednak wyroby zawierające zbyt dużo gliceryny dają uczucie lepkości.

Gliceryna jest nietoksyczna, a jej wpływ na organizm jest klasyfikowany jako obojętny – choć zdarzają się bardzo rzadkie przypadki uczuleń. Pamiętajmy, że jest to indywidualna reakcja organizmu, którą może wywołać wiele bezpiecznych substancji. Dla skóry wrażliwej kosmetyki z gliceryną są bezpieczniejsze niż te, które zawierają parafinę. Należy również zwracać uwagę na stężenie gliceryny w kosmetykach, ponieważ optymalna wartość mieści się od 5 do 15% wszystkich składników, i wtedy właśnie gliceryna zapewnia właściwe nawilżenie skóry. Gdy stanowi ponad 25% składu całego produktu, zaczyna mieć działanie odkażające i wysuszające (nałożona w dużej ilości i w takim stężeniu chłonie wodę z głębszych warstw naskórka i blokuje pobieranie wody z otoczenia).

Funkcje w kosmetykach:

-zwiększa elastyczność skóry i nadaje jej gładkość

– nawilża skórę co jest związane  jest z bardzo silnymi właściwościami higroskopijnymi. Gliceryna w naturalny sposób osłania skórę, przenikając do przestrzeni międzykomórkowych, gdzie wiąże wodę w naskórku niezbędną do zachowania prawidłowego nawilżenia skóry.

– poprawia elastyczność i napięcie skóry oraz nadaje jej gładkość

– zmiękcza zrogowaciałą skórę, łagodzi spierzchnięcia i podrażnienia.

– wygładza zmarszczki

– przyspiesza procesy regeneracyjne

– wspomaga funkcjonowanie lipidów skórnych

– chroni przed mrozem i wiatrem

– wzmacnia słabe i wypadające włosy, nadaje im blask, wygładza postrzępione końcówki.