Cetearyl Alcohol

Funkcja w kosmetyku

Cetearyl Alcohol to biała, woskowa, niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Alkohol cetostearylowy składa się z alkoholu cetylowego i stearylowego. Pozyskiwany jest z oleju palmowego i kokosowego. Cetyl Alcohol i Stearyl Alcohol – są to alkohole tłuszczowe i są używane w kosmetykach różnego rodzaju, szczególnie w balsamach, kremach, masłach do ciała, a także odżywkach do włosów i innych.  Cetearyl Alcohol i inne alkohole tłuszczowe stabilizują emulsję czyli, nie pozwalają na rozwarstwianie się jej na składniki oleiste i wodne. Jest to także substancja konsystencjotwórcza, która wpływa na lepkość oraz gęstość gotowego produktu i poprawia właściwości użytkowe (aplikacyjne), a także zwiększa jego zdolność do pienienia.

Działanie kosmetyczne

Alkohol cetearylowy  jest emolientem. Tworzy na skórze cienką warstwę, która utrudnia odparowywanie wody ze skóry, co powoduje, że staje się ona miękka i delikatna. przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę oraz włosy. Niestety jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników