Butyrospermum Parkii Butter

Masło shea (masło z masłosza) to naturalny tłuszcz o barwie żółtej lub w kolorze kości słoniowej. Nie posiada zapachu, jest dosyć twardą masą, która staje się płynna pod wpływem temperatury ciała.

Skład

W strukturze tłuszczy obecnych w maśle shea znajduje się reszta jednonienasyconego kwasu oleinowego oraz reszty kwasów nasyconych: stearynowego i palmitynowego W maśle shea znajduje się także znaczna ilość wosków, alkoholi trójterpenowych, witaminy E i F, prowitamina A, oraz allantoina.

Działanie i zastosowanie

Można powiedzieć, że masło karite jest niemal receptą na wszelkie dolegliwości skórne. Jest nie alergizujące i całkowicie bezpieczne dla dzieci. Jego wszystkie właściwości oddają kosmetyki, które zawierają przynajmniej 20% masła. Dzięki dużej zawartości witamin, alantoiny, trojgllicerydów, fitosteroli i innych substancji dodatkowych, wykazuje duże działanie pielęgnacyjne i wygładzające. Działa nawilżająco i natłuszczająco na skórę, chroni ją przed wysuszaniem, zimnem, wiatrem, mrozem, promieniami słonecznymi, ponieważ jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym o faktorze 3-4. Opóźnia starzenie się skóry, chroni przed wolnymi rodnikami i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Wykazuje działanie regenerujące. Powoduje pogrubienie skóry poprzez wspomaganie magazynowania wody przez komórki skóry. Szczególnie korzystnie działa na skórę suchą, ubogą w tłuszcz i słabo nawilżoną, łuszczącą się, pękającą, spierzchniętą i starzejącą się. Na takiej skórze łatwo osiedlają się grzyby, bakterie i inne mikroorganizmy, które powodują podrażnienia i świąd, a pozostając dłuższy czas na skórze mogą nawet doprowadzić do poważnych chorób skóry. Świąd powoduje drapanie się, które może wywołać rany i uszkodzenia skóry, przez co pogarsza się jej stan. Masło shea zapobiega rozwojowi tych mikroorganizmów i łagodzi świąd, dzięki czemu następuje dosyć szybka poprawa stanu skóry. Alantoina zawarta w maśle karite przyspiesza gojenie się ran, podrażnień i stanów zapalnych oraz odparzeń pieluszkowych. Masło to używane jest do wygładzania blizn i rozstępów. Nadaje skórze delikatny, zdrowy wygląd. Znajduje zastosowanie również w łagodzeniu objawów alergii, łuszczycy i dermatoz.