Kremy do ciała ALANTAN dermoline

Producent: Zakłady Farmaceutyczne „UNIA” Spółdzielnia Pracy

Kategoria cenowa: TANIE

Alantan dermoline Maść pielęgnacyjna z witaminą F


Opis producenta:

Optymalnie dobrane substancje czynne takie jak: alantoina, d-pantenol oraz pielęgnacyjne oleje roślinne bogate w witaminę F sprawiają, że alantandermoline maść pielęgnacyjna z witaminą F skutecznie pielęgnuje i chroni delikatną, wrażliwą, skłonną do podrażnień i odparzeń skórę. Witamina F będąca mieszaniną nienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega 3 i 6, przyczynia się do odbudowy płaszcza lipidowego naskórka i normalizuje jego właściwości ochronne.

Do pielęgnacji skóry niedojrzałej lub szczególnie podatnej na odparzenia

  • pomaga odbudować płaszcz lipidowy naskórka
  • normalizuje właściwości ochronne naskórka
  • d-pantenol nawilża i uelastycznia skórę


Skład:


Aqua – woda

Paraffinum Liquidum –  ciekła parafina, inaczej olej mineralny, składnik otrzymywany z destylacji ropy naftowej, emolient, nie przyswajalny przez skórę, jest bezpieczny, nie alergizuje, ale sam nie odżywia skóry, nie wnosi nic wartościowego. Działa wyłącznie pośrednio, blokując możliwość odparowania wody z warstw skóry. Powoduje to, że skóra po aplikacji staje się miękka i gładka

Lanolin – lanolina, składnik naturalny, wosk występujący naturalnie na sierści owczej, poddawany oczyszczaniu. Jest to składnik bardzo dobrze pielęgnujący i odżywiający skórę, a także łagodny bo przypomina skład ludzkiej warstwy lipidowej skóry. Obecnie dostępna na rynku lanolina jest oczyszczana w odpowiedni sposób, przez co nie wywołuje alergii. Jest to również naturalny emulgator

Helianthus Annuus Seed Oil – (olej słonecznikowy)  emolient, składnik regenerujący, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry, regeneruje naskórek, zmiękcza go

Sorbitan Sesquioleate – niejonowy środek myjący, emulgator

Panthenol –  prowitamina B5, działanie przeciwzapalne, przyspiesza procesy regeneracji naskórka, głęboko nawilża

Propylene Glycol – rozpuszczalnik, humektant (składnik silnie higroskopijny, nawilża skórę i zapobiega wysychaniu kosmetyku w opakowaniu), promotor przenikania innych składników przez skórę

Octyldodekanol – zaliczany do alkoholi emolient, stabilizator. Składnik poprawiający rozprowadzanie kosmetyku na skórze

Paraffin – parafina (w postaci stałej) emolient, tworzy powłokę na skórze ograniczającą odparowanie wody przez co pośrednio nawilża, nie ma w składzie żadnych składników odżywczych. To tani składnik, który nie uczula

Ozokerite – (ozokeryt) zwany woskiem ziemnym, pochodzący z ropy naftowej. Podobnie jak parafina tworzy powłokę natłuszczającą i ochronną na skórze, zapobiega odparowaniu wody z jej wnętrza. Dodatkowo stabilizuje emulsje. Jest to substancja pozbawiona składników odżywczych, działa komadogennie (zatyka pory skóry)

Hydrogenated Vegetable Oil – (uwodorniony olej jadalny) pod tą nazwą kryje się utwardzony olej kokosowy lub palmowy. Składnik ten jest emolientem, który dodatkowo zagęści konsystencję wyrobu

Cera Alba – biały wosk pszczeli, tworzy na skórze ochronną powłokę, zabezpiecza przed czynnikami zewnętrznymi, pośrednio nawilża, zmiękcza i nadaje miękkość i połysk. Stanowi naturalny emulgator

Stearic Acid – (kwas stearynowy) nasycony kwas tłuszczowy, emolient, stabilizator i składnik nawilżający oraz natłuszczający

Stearyl Stearate – emolient, składnik zwiększający lepkość kosmetyku, działający kondycjonująco na skórę

Macadamia Ternifolia Seed Oil – (olej z nasion macadamia) emolient, naturalny składnik działający natłuszczająco, pośrednio nawilżająco i ochronnie. Olej ten zmiękcza i uelastycznia skórę, pomaga w łagodzeniu drobnych podrażnień. Jest polecany nawet do skóry bardzo wrażliwej i delikatnej

Oenothera Biennis Oil – (olej z nasion wiesiołka dwuletniego) emolient „tłusty”. Działa nawilżająco, uelastyczniająco i odzywczo na skórę. Jest to składnik bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)

Isopropyl Myristate – (mirystynian izopropylu) emolient „suchy”. Działa ochronnie na skórę, pośrednio nawilża i zmiękcza. Zmniejsza lepkość kosmetyku i  odczucie tłustości, ułatwia rozprowadzanie

Caprylic/Capric Triglyceride – trójgliceryd kaprylowo – kaprynowy, nazwa straszna, ale to bardzo dobry składnik. Emolient, nawilża, zmiękcza, regeneruje, daje odczucie poślizgu przy rozprowadzaniu

Magnesium Sulfate – (siarczan magnezu) stabilizator emulsji

Allantoin – (alantoina) składnik pochodzenia naturalnego, działa przeciwzapalnie i łagodząco, przyspiesza gojenie ran, regeneruje

Ethylparaben – (etyloparaben) konserwant parabenowy, limitowany w kosmetyku, jego dopuszczalne maksymalne stężenia wynosi 0,4% (w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy), jeśli stosowany jest pojedynczo  i 0,8 % (w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy) jeśli stosowana jest łącznie z innymi parabenami

Methylparaben – (metyloparaben) konserwant parabenowy, limitowany w kosmetyku, jego dopuszczalne maksymalne stężenia wynosi 0,4% (w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy), jeśli stosowany jest pojedynczo  i 0,8 % (w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy) jeśli stosowana jest łącznie z innymi parabenami

Nautralny +

Denerwuje mnie, kiedy 90 % składników jest bardzo dobrych, a ja mimo to nie mogę dać zielonego. Dlaczego? Mimo bogactwa składników odżywczych, łagodzących i nawilżających, na pierwszym miejscu jest parafina (jest jej najwięcej), w składzie jest tez ozokeryt, czyli również składnik z ropy naftowej, który również niewiele wnosi. Konserwanty parabenowe – zamieniłabym je na mniej kontrowersyjne i byłoby super.

Alantan dermoline Krem ochronny półtłusty z witaminami A+E


Opis producenta:

Optymalnie dobrane substancje czynne takie jak: alantoina, d-pantenol oraz witaminy A i E sprawiają, że alantandermoline krem ochronny z witaminami A i E skutecznie natłuszcza i wygładza skórę szorstką, a także chroni ją przed działaniem drażniących czynników atmosferycznych. Witamina A poprawia stan warstwy rogowej skóry i uelastycznia ją, natomiast witamina E normalizuje procesy rogowacenia naskórka.

Do codziennej pielęgnacji skóry wyjątkowo szorstkiej, lub wystawionej na działanie wiatru i chłodu

  • Idealnie natłuszcza i nawilża
  • Chroni przed wiatrem i chłodem
  • Przeciwdziała rogowaceniu skóry


Skład:


Aqua – woda

Cetearyl Alcohol – emolient i niejonowy środek myjący, zwiększa lepkość wyrobu, wpływa na konsystencję

Octyldodekanol – zaliczany do alkoholi emolient, stabilizator. Składnik poprawiający rozprowadzanie kosmetyku na skórze

Cetyl Palmitate – (palmitynian cetylu) emolient „tłusty”, modyfikator konsystencji. Działa natłuszczająco, zmiękczająco i uelastyczniająco na skórę. Chroni ją przed czynnikami zewnętrznymi

PEG-40 Hydrogenated Castor Oil – niejonowy detergent, istnieje ryzyko jego zanieczyszczenia w procesie produkcyjnym śladowymi ilościami szkodliwego 1,4- dioksanu

Glycerin – gliceryna, delikatna substancja nawilżająca i łagodząca podrażnienia

Panthenol –  prowitamina B5, działanie przeciwzapalne, przyspiesza procesy regeneracji naskórka, głęboko nawilża

Propylene Glycol – rozpuszczalnik, humektant (składnik silnie higroskopijny, nawilża skórę i zapobiega wysychaniu kosmetyku w opakowaniu), promotor przenikania innych składników przez skórę

Paraffinum Liquidum –  ciekła parafina, inaczej olej mineralny, składnik otrzymywany z destylacji ropy naftowej, emolient, nie przyswajalny przez skórę, jest bezpieczny, nie alergizuje, ale sam nie odżywia skóry, nie wnosi nic wartościowego. Działa wyłącznie pośrednio, blokując możliwość odparowania wody z warstw skóry. Powoduje to, że skóra po aplikacji staje się miękka i gładka

Caprylic/Capric Triglyceride – trójgliceryd kaprylowo – kaprynowy, nazwa straszna, ale to bardzo dobry składnik. Emolient, nawilża, zmiękcza, regeneruje, daje odczucie poślizgu przy rozprowadzaniu

Polysorbate 60 -(monostearynian polioksyetylenosorbitolu) niejonowa substancja powierzchniowo czynna, emulgator, stabilizator emulsji. Istnieje ryzyko zanieczyszczenia w procesie produkcyjnym śladowymi ilościami szkodliwego 1,4- dioksanu

Cyclopentasiloxane – (cyklopentasiloksan) związek zaliczany do silikonów. Jest to emolient suchy. Pośrednio nawilża i zmiękcza poprzez tworzenie na powierzchni skóry ochronnej powłoki chroniącej przed utratą wody ze skóry. Jest to związek lotny, nietrwały, zmniejsza lepkość kosmetyku i przeciwdziała elektryzowaniu się włosów

PEG-8 (glikol polietylenowy oksyetylenowany 8 molami tlenku etylenu) – syntetyczny składnik nawilżający, humektant, zapobiega wysychaniu preparatu przy nakrętce. Istnieje ryzyko zanieczyszczenia w procesie produkcyjnym śladowymi ilościami szkodliwego 1,4- dioksanu

Dimethicone – (dimetikon) związek zaliczany do silikonów, emolient, tworzy warstwę na powierzchni skóry lub włosów zapobiegając utracie wody. Substancja antystatyczna, ogranicza pienienie emulsji (w produktach myjących)

Allantoin – (alantoina) składnik pochodzenia naturalnego, działa przeciwzapalnie i łagodząco, przyspiesza gojenie ran, regeneruje

Dimethicone Crosspolymer – składnik zaliczany do silikonów, stabilizuje emulsje i zwiększa lepkość kosmetyku

Tocopheryl Acetate – pochodna tokoferolu, antyoksydant, hamuje procesy rodnikowe (zapobiega pogorszeniu kondycji skóry), głęboko nawilża, poprawia ukrwienie skóry, łagodzi stany zapalne

Ethylparaben – (etyloparaben) konserwant parabenowy, limitowany w kosmetyku, jego dopuszczalne maksymalne stężenia wynosi 0,4% (w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy), jeśli stosowany jest pojedynczo    i 0,8 % (w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy) jeśli stosowana jest łącznie z innymi parabenami

Methylparaben – (metyloparaben) konserwant parabenowy, limitowany w kosmetyku, jego dopuszczalne maksymalne stężenia wynosi 0,4% (w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy), jeśli stosowany jest pojedynczo    i 0,8 % (w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy) jeśli stosowana jest łącznie z innymi parabenami

Propylparaben – konserwant parabenowy, limitowany w kosmetyku, jego dopuszcalne maksymalne stężenia wynosi 0,14% (w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy), jeśli stosowany jest pojedynczo  i 0,8 % (w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy) jeśli stosowana jest łącznie z innymi parabenami

Retinyl Palmitate – (palmitynian retinylu) forma witaminy A, działa regeneracyjnie i odżywczo dla skóry. Składnik nie powinny stosować kobiety w ciąży. W niektórych krajach ta forma witaminy A jest zakazana lub ograniczona w obrocie (Niemcy, Kanada) ze względu na podejrzenie szkodliwości

Źródło :https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/705545/RETINYL_PALMITATE_(VITAMIN_A_PALMITATE)/

Citric Acid – kwas cytrynowy, regulator pH

Powiem tak, kiedyś testowałam go na swojej skórze i samo działanie było OK, ale gdy później sprawdziłam skład no to nie jest tak różowo. 3 konserwanty parabenowe, parafina, która nie ma w sobie nic odżywczego, 2 PEG-i i Polysorbate – wszystko te 3 związki mogą (na 99% nie są, ale zaryzykujesz?) być zanieczyszczone  bardzo szkodliwym – dioksanem. W recepturze dodatkowo są 3 silikony i mimo, że nie są to związki szkodliwe, to uważam, że zajmują za dużo miejsca w recepturze i lepiej w ich miejsce pojawiły się oleje.

Przy takich minusach, nie jestem w stanie dać neutrala, bo oceniam krem pod względem składu przyjaznego dla dzieci i niemowląt, a wtedy oceny musi być surowa.

Alantan dermoline Krem ochronny z witaminą A


Opis producenta:

Optymalnie dobrane substancje czynne takie jak: alantoina, d-pantenol oraz witamina A sprawiają, że alantandermoline krem ochronny z witaminą A skutecznie uelastycznia i regeneruje skórę suchą i wrażliwą, a także chroni ją przed działaniem czynników sprzyjających jej przesuszaniu. Witamina A poprawia stan warstwy rogowej skóry i uelastycznia ją.

  • poprawia stan warstwy rogowej skóry i wygładza ją
  • przyśpieszają regenerację naskórka
  • nawilża i uelastycznia


Skład:


Aqua – woda

Cetearyl Alcohol – emolient i niejonowy środek myjący, zwiększa lepkość wyrobu, wpływa na konsystencję

Polysorbate 60 -(monostearynian polioksyetylenosorbitolu) niejonowa substancja powierzchniowo czynna, emulgator, stabilizator emulsji. Istnieje ryzyko zanieczyszczenia w procesie produkcyjnym śladowymi ilościami szkodliwego 1,4- dioksanu

Panthenol –  prowitamina B5, działanie przeciwzapalne, przyspiesza procesy regeneracji naskórka, głęboko nawilża

Propylene Glycol – rozpuszczalnik, humektant (składnik silnie higroskopijny, nawilża skórę i zapobiega wysychaniu kosmetyku w opakowaniu), promotor przenikania innych składników przez skórę

Cetearyl Alcohol – emolient i niejonowy środek myjący, zwiększa lepkość wyrobu, wpływa na konsystencję

Paraffinum Liquidum –  ciekła parafina, inaczej olej mineralny, składnik otrzymywany z destylacji ropy naftowej, emolient, nie przyswajalny przez skórę, jest bezpieczny, nie alergizuje, ale sam nie odżywia skóry, nie wnosi nic wartościowego. Działa wyłącznie pośrednio, blokując możliwość odparowania wody z warstw skóry. Powoduje to, że skóra po aplikacji staje się miękka i gładka

Glycerin – gliceryna, delikatna substancja nawilżająca i łagodząca podrażnienia

Isopropyl Myristate – (mirystynian izopropylu) emolient „suchy”. Działa ochronnie na skórę, pośrednio nawilża i zmiękcza. Zmniejsza lepkość kosmetyku i  odczucie tłustości, ułatwia rozprowadzanie

Petrolatum – (wazelina) mazista substancja pochodzenia mineralnego. Nie ma w składzie składników odżywczych, ale za to pośrednio nawilża skórę tworząc na jej powierzchni ochronną powłokę. Składnik ten nie podrażnia i nie uczula, ułatwia poślizg przy rozprowadzaniu kosmetyku

Allantoin – (alantoina) składnik pochodzenia naturalnego, działa przeciwzapalnie i łagodząco, przyspiesza gojenie ran, regeneruje

PEG-8 (glikol polietylenowy oksyetylenowany 8 molami tlenku etylenu) – syntetyczny składnik nawilżający, humektant, zapobiega wysychaniu preparatu przy nakrętce. Istnieje ryzyko zanieczyszczenia w procesie produkcyjnym śladowymi ilościami szkodliwego 1,4- dioksanu

Dimethicone – (dimetikon) związek zaliczany do silikonów, emolient, tworzy warstwę na powierzchni skóry lub włosów zapobiegając utracie wody. Substancja antystatyczna, ogranicza pienienie emulsji ( w produktach myjących).

Ethylparaben – (etyloparaben) konserwant parabenowy, limitowany w kosmetyku, jego dopuszczalne maksymalne stężenia wynosi 0,4% (w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy), jeśli stosowany jest pojedynczo  i 0,8 % (w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy) jeśli stosowana jest łącznie z innymi parabenami

Retinyl Palmitate – (palmitynian retinylu) forma witaminy A, działa regeneracyjnie i odżywczo dla skóry. Składnik nie powinny stosować kobiety w ciąży. W niektórych krajach ta forma witaminy A jest zakazana lub ograniczona w obrocie (Niemcy, Kanada) ze względu na podejrzenie szkodliwości

Methylparaben – (metyloparaben) konserwant parabenowy, limitowany w kosmetyku, jego dopuszczalne maksymalne stężenia wynosi 0,4% (w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy), jeśli stosowany jest pojedynczo  i 0,8 % (w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy) jeśli stosowana jest łącznie z innymi parabenami

Propylparaben –  konserwant parabenowy, limitowany w kosmetyku, jego dopuszcalne maksymalne stężenia wynosi 0,14% (w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy), jeśli stosowany jest pojedynczo  i 0,8 % (w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy) jeśli stosowana jest łącznie z innymi parabenami

Słabo

Tu podobne zarzuty co poprzednio, z tym, że tu mamy 1 silikon, co jest OK, ale za to wrzucili oprócz parafiny dodatkowo wazelinę – tani wypełniacz, który nie ma w sobie nic odżywczego. Do tego dochodzi bogactwo PEG-ów i 3 konserwanty parabenowe.

Alantan dermoline Lekki krem z 5% d-pantenolu


Opis producenta:

Optymalnie dobrane substancje czynne: alantoina, podwyższona dawka d-pantenolu sprawiają, że alantandermoline lekki krem z 5% d-pantenolu nawilża skórę podrażnioną słońcem lub wysuszoną przez codzienne zabiegi kosmetyczne, jak golenie, czy depilacja. D-pantenol łagodzi podrażnienia i daje skórze uczucie chłodu, a alantoina przyspiesza regenerację naskórka. Skóra jest nawilżona i elastyczna.

Do codziennej pielęgnacji skóry podatnej na podrażnienia i przesuszenie

  • nawilża
  • przynosi ulgę i ukojenie
  • uelastycznia


Skład:


Aqua – woda

Panthenol –  prowitamina B5, działanie przeciwzapalne, przyspiesza procesy regeneracji naskórka, głęboko nawilża

Propylene Glycol – rozpuszczalnik, humektant (składnik silnie higroskopijny, nawilża skórę i zapobiega wysychaniu kosmetyku w opakowaniu), promotor przenikania innych składników przez skórę

Cetearyl Alcohol – emolient i niejonowy środek myjący, zwiększa lepkość wyrobu, wpływa na konsystencję

Polysorbate 60 -(monostearynian polioksyetylenosorbitolu) niejonowa substancja powierzchniowo czynna, emulgator, stabilizator emulsji. Istnieje ryzyko zanieczyszczenia w procesie produkcyjnym śladowymi ilościami szkodliwego 1,4- dioksanu

Glycerin – gliceryna, delikatna substancja nawilżająca i łagodząca podrażnienia

Cetearyl Alcohol – emolient i niejonowy środek myjący, zwiększa lepkość wyrobu, wpływa na konsystencję ( w składzie 2 razy, ponieważ pierwszy raz był w mieszance z polysorbate 60, a teraz osobno)

Octyldodekanol – zaliczany do alkoholi emolient, stabilizator. Składnik poprawiający rozprowadzanie kosmetyku na skórze

Caprylic/Capric Triglyceride – trójgliceryd kaprylowo – kaprynowy, nazwa straszna, ale to bardzo dobry składnik. Emolient, nawilża, zmiękcza, regeneruje, daje odczucie poślizgu przy rozprowadzaniu

PEG-8 (glikol polietylenowy oksyetylenowany 8 molami tlenku etylenu) – syntetyczny składnik nawilżający, humektant, zapobiega wysychaniu preparatu przy nakrętce. Istnieje ryzyko zanieczyszczenia w procesie produkcyjnym śladowymi ilościami szkodliwego 1,4- dioksanu

Dimethicone – (dimetikon) związek zaliczany do silikonów, emolient, tworzy warstwę na powierzchni skóry lub włosów zapobiegając utracie wody. Substancja antystatyczna, ogranicza pienienie emulsji (w produktach myjących)

Allantoin – (alantoina) składnik pochodzenia naturalnego, działa przeciwzapalnie i łagodząco, przyspiesza gojenie ran, regeneruje

Ethylparaben – (etyloparaben) konserwant parabenowy, limitowany w kosmetyku, jego dopuszczalne maksymalne stężenia wynosi 0,4% (w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy), jeśli stosowany jest pojedynczo    i 0,8 % (w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy) jeśli stosowana jest łącznie z innymi parabenami

Methylparaben – (metyloparaben) konserwant parabenowy, limitowany w kosmetyku, jego dopuszczalne maksymalne stężenia wynosi 0,4% (w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy), jeśli stosowany jest pojedynczo    i 0,8 % (w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy) jeśli stosowana jest łącznie z innymi parabenami

Propylparaben – konserwant parabenowy, limitowany w kosmetyku, jego dopuszcalne maksymalne stężenia wynosi 0,14% (w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy), jeśli stosowany jest pojedynczo  i 0,8 % (w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy) jeśli stosowana jest łącznie z innymi parabenami

Citric Acid – kwas cytrynowy, regulator pH

Gdyby nie PEG-i  i te konserwanty to byłoby bardzo dobrze. Bardzo dobrze, że na początwku jest łagodzacy pantenol, receptura nie ma kompozycji zapachowej ani barwników. Nie ma tutaj też parafiny, ani nadmiaru silikonów. Brakuje mi tylko jakiegoś dobrego oleju.

Ale wiecie co jest ciekawe? że pantenol jest na drugiej pozycji po wodzie, a w opisie producent chwali się, że jest z 5% pantenolem.

0 replies

Zostaw wiadomość

Chcesz dołączyć do dyskusji ?
Powiedz co myślisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *